måndag 24 oktober 2011

Färg analys

Vi ska nu göra en färg analys av denna bild och försöka tolka budskapet och färgerna!

På bilden kan man se en landsväg som försvinner bort mot horisonten. Du kan även se himmelen med moln på och sedan ängar på sidan av vägen. Vägen har en väldigt svart färg med starka vita streck och mittlinjer. Himmelen går i olika blåa nyanser och blir mörkare ju högre upp du tittar. Ängarna har en grön färg och buskagen är mörkare gröna. Blicken fastnar direkt på molnen i mitten eftersom de är så vita jämfört med de andra och det blir verkligen en kontrast mot den blå himmelen. 

Det finns många saker som gör bilden intressant. Det som gör bilden mest intressant är molnen, de står ut i bilden och är formade som världskartan. Bilden får en att undra vart man är på väg och vad som finns bortom horisonten. Färgerna gör även bilden intressant men det finns ett lugn över bilden men samtidigt "fart".  Tyvärr ser himmelen lite overklig ut, den känns för blå jämfört med marken.

När jag ser bilden tänker jag på bilsemester, man är ute och åker och vet inte vart man är på väg - utan man kommer dit vägen leder oss! Det känns som att vägen leder oss ut i världen eftersom molnen är formade som världskartan. Jag tänker även på frihet när jag ser den här bilden, det känns som att "ingenting kan stoppa mig", vägen kommer aldrig ta slut och du kan åka vart du vill men du kommer alltid hem igen - som talesättet "alla vägar leder till Rom"!

Jag tror att budskapet med denna bild är att ge en känsla av frihet och framtidstro! Du kan välja att åka din egen väg, kanske för att hitta dig själv och du vet aldrig vart du till slut hamnar. Bilden säger att du kan åka vart du vill i världen bara du följer vägen och ditt hjärta. Världskartan förstärker frihetskänslan, det är som att den visar att du kan åka vart du vill, det är ditt val! 

1 kommentar:

  1. Intressant! Hur tror du att man har tänkt runt färgvalet, finns det något mer du kan skriva när det gäller färger? Kan det finnas ett syfte med att göra färgerna så starka?

    /Denniz

    SvaraRadera